Podcast 9: De innovatie van 2016: Koelen met water COP minimaal 12! Dit gaat de markt veranderen.

02 feb Podcast 9: De innovatie van 2016: Koelen met water COP minimaal 12! Dit gaat de markt veranderen.

Even voorstellen: Arthur van der Lee is één van de ontwikkelaars van de Dry to Cool technologie en werkzaam bij Dutch Climate Systems. Dutch Climate Systems brengt duurzame klimaatsystemen met zeer hoge energie besparing op de koeling zonder gebruik te maken van schadelijke koudemiddelen op de markt. Dit doen zij door gebruik te maken van indirecte verdampingskoeling. Koeling door verdamping van water in combinatie met een eigen ontwikkeld droog materiaal. Het principe is eerst de lucht drogen dan koelen. Vandaar Dry to Cool.

Indirecte verdampingskoeling is energiezuinig en milieuvriendelijk, het werkt echter niet goed als er teveel vocht in de lucht zit. De teveel aanwezige vocht in de lucht wordt eruit gehaald door een droger. Normaliter verbruikt dit drogen veel energie, maar door gebruik te maken van het specifieke droge materiaal blijven de energiekosten beperkt.

De techniek: Dutch Climate Systems hanteert een andere manier dan de reguliere manieren. Geen binnen lucht als retourlucht koelen, want dan heb je op de vochtige dagen een probleem. Dry to Cool methode: er wordt een droger voorgezet waardoor de binnentemperatuur aangenamer wordt omdat die droger is. Maar ook omdat het beter werkt omdat de retourlucht droger is. Dus dubbel nuttig.

Lucht drogen gebeurt met smart material droogmateriaal wat je in feite kan vergelijken met Silica gel. Dat haalt vocht uit de lucht en materiaal. Dat moet je regenereren. Normaal heb je daar hoge temperatuur voor nodig en veel energie/warmte. Het mooie van dit materiaal is dat het bij heel lage temperaturen het vocht afgeeft in het regeneratieproces (40-60 graden). Geen enkel ander materiaal kan met lage temperatuur warmte ontvochtigen. Er zijn heel duurzame warmtebronnen die je daarvoor kunt gebruiken. Je haalt eerst het vocht eruit, daarna voeg je later weer vocht toe, echter pas in je retourkanaal. Dit systeem is anders dan de Dow puntskoeling (dieper koelen). Eerst vocht eruit, dan koelen, dan optimale temperatuur. Het is absoluut geen topkoeling!

Bij verschillende ruimtes wordt er gewerkt met een multisplit systeem, waarbij in iedere ruimte afzonderlijk een unit wordt geplaatst. Er wordt meer gekoeld, in de zomer wordt het debiet in de koeling verhoogd. Niet door meer buitenlucht toe te voegen, want dan ga je onnodig meer ventilatielucht koelen, maar hiervoor wordt de aanwezige binnen lucht gebruikt. Oftewel recirculatie. Door lokaal een unit te plaatsen kan er lokaal gebruik gemaakt worden van de retourlucht. Indirecte verdampingskoelers die je lokaal plaatst. Het water mag gewoon water zijn en hoeft niet direct drinkwater te zijn, als het maar wel gefilterd is. Het water moet wel een lage hardheid hebben. Hard water verbruikt meer. Je hebt hierdoor ook veel minder stroom nodig.

De enige stroom die je gebruikt is voor de ventilatoren, pompen en kleppen. Wat je nodig hebt is water voor je verdampingskoeling en een lage temperatuur warmte voor je droging. Deze lage temperatuur warmte kan je overal vandaan halen. In combinatie met zonne-energie en restwarmte, server koeling (=één grote warmtebron).

Vandaar dat dit systeem een heel interessante is en ook goed is (én voor Dutch Climate Systems dé oplossing) om een gebouw Energie Neutraal te maken. Elke warmtebron die je toepast kan je dubbel gebruiken. In de zomer is de koeling duurzaam mits voorzien door dit systeem (de koeling en de ventilatie) en de verwarming kan je met de warmtebron die je met dit systeem al hebt toegepast dubbel gebruiken in de winter. Zo krijg je een hele duurzame oplossing zonder schadelijke koudemiddelen (die vrijwel energie neutraal is) en waar de stap naar energie neutraal heel klein is. Een paar zonnecellen/pv cellen en dan ben je er al.

Return on Investment: Dutch Climate Systems durft te stellen dat als je hoge duurzame doelen hebt, dit de meest economische is. Toegepast met de nieuwste technieken. Terugverdientijd ca. 7 jaar. Uiteraard per project en locatie verschillend.

Dry to Cool is een systeem waar alle functies in zit; koeling, ventilatie, warmte terugwinning en uiteraard de energiebesparing.

Innovatief actief: Arthur vertelt: In 2006 is Dutch Climate Systems begonnen met de ontwikkeling van deze techniek. Het specifieke materiaal is ontwikkeling in samenwerking met de TU Eindhoven en de testen op het materiaal hebben wij ook laten verifiëren door TNO. Dan weet je heel goed wat je materiaal kan en dan kan je pas producten ontwikkelen. Al die zaken kosten veel tijd. Nu zijn we zo ver dat wij producten hebben die ideaal aansluiten op de wens van de markt en de functionaliteit die nodig is. Met de voordelen van energiebesparing en geen schadelijke koudemiddelen.

Dutch Climate Systems zit met dit product nog niet in de energie investeringsaftrek, maar hoopt daar volgend jaar toch zeker in te staan. De lobby is al wel gaande. Je kan de EIA al wel aanvragen, alleen praat je dan over een ander soort aanvraag. Alle onderdelen die worden gebruikt staan er sowieso al wel in.

Een nadeel van het Dry to Cool systeem is dat je vrij grote kasten nodig hebt. Echter dat nadeel wordt steeds kleiner omdat de collega leverancier kasten ook steeds groter moeten bouwen (i.v.m. regelgeving). Onze kasten worden door doorontwikkeling steeds efficiënter, waardoor wij steeds minder ruimte qua oppervlak nodig hebben.

De afzetmarkt: Hoofdzakelijk de utiliteitbouw (in eerste instantie in Nederland), maar ook in het buitenland zijn er al activiteiten. Het is ideaal toepasbaar in die gebouwen waar een redelijk grote koelvraag is. Denkend aan gebouwen waar de koelvraag even groot is als de warmtevraag. Grote kantoren met veel interne warmte-opwekking is koeling belangrijker geworden dan de verwarming. Koeling wordt dus noodzaak.

Producten kunnen worden toegepast waar gekoelde lucht vanaf 3.500 m3 en geventileerde lucht vanaf 1.500 m3 gevraagd wordt. Kleine kantoren zijn uitstekend gebaat met het Dry to Cool systeem. Met een relatief eenvoudig systeem kan je dezelfde duurzaamheidsdoelen halen als andere grote gebouwen met WKO en dergelijke, terwijl ons systeem veel eenvoudiger is.

Als je het toepast samen met WKO kan dit een ideale combinatie zijn. Het system voorziet in de ventilatielucht, daarbij wordt gebruik gemaakt van de warmte van de WKO om actief te drogen. Het vochtgehalte zal daardoor altijd aangenaam zijn. Echt een hele mooie combinatie.

Als je geen WKO kunt toepassen (omdat het niet mag), dan kan je nog altijd met dit systeem hetzelfde comfort en hetzelfde duurzaamheidsniveau als met WKO (zonder de complexiteit, de bronnen en de verborgen kosten van WKO) behalen.

Return of Investment ten opzichte van WKO durft het bedrijf te stellen op nul. Nul of zelfs minder! Die uitdaging wordt aangegaan. Dry to Cool levert hetzelfde (duurzame koude) met minimaal hetzelfde rendement als WKO. Dat te combineren met een duurzame warmtebron (zonnecollectoren) en dan loont het ook om iets meer collectoren te nemen, zodat je 70% van de warmte kunt pakken. Dan lever je qua warmte en koude hetzelfde. Je hoeft echter niet in de grond te boren, geen vergunningen aan te vragen. En wat je ziet bij WKO is dat door de complexiteit er nog wel eens iets mis gaat, waar veel tijd en dus ook geld in gaat zitten, aldus Arthur.

De visie op verwarming: Om heel eerlijk te zijn, zegt Arthur, is er op dit moment nog een extra warmtebron nodig, bijvoorbeeld een cv ketel of dat de warmtepomp op laag rendement in de winter verwarmt. Bij een warmtenet heb je geen probleem, die leveren in de winter voldoende warmte. Bij zonnecollectoren heb je ook geen probleem, maar je moet een goede buffer hebben. Neem iets meer zonnecollectoren en ga de warmte bufferen. Er zijn al technieken dat je met water grote buffer veel kan bufferen. En kijk naar pcm’s in een buffervat. Er zijn inmiddels diverse partijen bezig met goede buffertechnieken voor warmte. Die combinatie is straks perfect.

Toekomst is “all electric”. Maar wat wij doen allemaal dingen niet electric, met warmte. Maar dat is alleen maar goed want dat is lokaal, eigen opwek met de zonnecollectoren. Dat wat er overblijft is nog een klein beetje elektriciteit. Gas hoeft ook niet, ook al is het een praktische toepassing. Wij zijn de enige techniek die met een cv ketel efficiënt kan koelen/klimatiseren. Wij hebben met de cv ketel een COP (Coëfficient of Performance) van 12. In een gebouw met een gewone cv ketel kan een goed rendabel klimaatsysteem met koeling toegepast worden.

Trots: Dutch Climate Systems is van mening, dat deze techniek alles in zich heeft om de conventionele techniek te vervangen. Niet alleen de voordelen van de energiebesparing en geen schadelijke koudemiddelen maar dat deze ontwikkelde systemen dezelfde functionaliteiten hebben als de conventionele systemen. Bijvoorbeeld het multisplit systeem, die door lokaal units te plaatsen dus ook heel lokaal kunnen regelen en onafhankelijk ruimtes kunnen klimatiseren en die ontwerpen wij ook in de vorm van een plafondunit. Dat betekent dat je in een eigen kantoor een eigen koelunit kan hebben. Je zit hiermee qua functionaliteit en gebruik zo dicht bij bijvoorbeeld een VRF systeem dat alles mogelijk is. Zelfs voor een dertig verdiepingen groot kantoorgebouw gaan zij de uitdaging aan. Dit systeem kan zeer efficiënt elke ruimte individueel klimatiseren. Zij denken zelfs zo ver, dat alle grote gebouwen in de groten steden over heel de wereld met deze systemen zullen worden uitgericht!

Droom: Toen de heren in 2006 begonnen hadden zij een droom dat zij dat zouden halen. En nu zoveel jaren verder en zoveel kennis verder blijft die droom bestaan. Ook omdat zij zien dat dit mogelijk is. Ook technisch.

Tot slot:

Dutch Climate Systems daagt iedereen uit die een nieuw klimaatsysteem nodig heeft, dat bij hen aan te vragen. Er is zoveel mogelijk met dit systeem. Is het voor en specifiek gebouw niet te doen, dan zullen wij het zeker zeggen. Echter er zijn zoveel mogelijkheden dat zij dit graag aan iedereen willen laten zien.

Wil je meer informatie over dit onderwerp neem de contact met ons op.