Podcast 12: Hoe krijgen we nog meer energie uit de zon? Solarus vertelt hier meer over in deze podcast.

25 apr Podcast 12: Hoe krijgen we nog meer energie uit de zon? Solarus vertelt hier meer over in deze podcast.

Solarus / Sunpower for the People

In februari ging Roy de Bruijn op bezoek bij Solarus in Venlo. Roy had het genoegen daar te spreken met de heer Jacko D’Agnolo, nu een jaar werkzaam als General Manager bij Solarus. Naast het feit dat het bedrijf een product vertegenwoordigt van hoge technologische waarde, werd hij ook gegrepen door de “values” van het bedrijf.

 

Solarus – power collector:

Het bedrijf Solarus is een 100% dochter van het Zweedse concern Vattenfall, een gerenommeerd Zweeds energiemaatschappij. Marktleider in de regio Noord-Europa. In Nederland bekend geworden door de overname van NUON in 2009. Inmiddels heeft Vattenfall sinds 2015 100% van de NUON-aandelen in haar bezit. Vattenfall is een aantal jaren geleden gestart met de ontwikkeling van een thermische collector onder de naam CPVT. Een afkorting die niet lekker “bekt”. Hij wordt al snel omgedoopt tot power collector. Een zonnepaneel met én elektriciteit én warmte in één oplossing. Een onderscheidend gegeven ten opzicht van onze collega’s is dat wij met onze collector grote Delta T’s kunnen bereiken. Met deze power collector kunnen wij tot 80-90 graden warmte genereren. Ook hebben we naast onze eigen R&D afdeling voldoende productiecapaciteit in Venlo. Gezien de Zweedse roots maakt Jacko veel gebruik van de Engelse termen binnen zijn vakgebied. Vertaling komt het verhaal niet ten goede. Onze excuses hiervoor.

 

Doelgroep:

Deze power collectoren zijn perfect toepasbaar in hotels, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Eigenlijk die gebouwen waar veel mensen samen zitten en waar veel warmte, water en stroom op vele plekken gewenst zijn. Wereldwijd is Solarus te vinden in onder andere Afrika, India en Zuid-Oost Azië als het gaat om Domestic Housing. Iets wat in Nederland niet direct speelt.

Ook in de industrie sector is Solarus actief. Daarbij niet direct denkend aan die hele grote partijen, maar bedrijven als bijvoorbeeld de food- en metaalindustrie. Bedrijven die warmte én elektriciteit nodig hebben.

 

Nederland:

Ook in Nederland is de interesse gewekt om via de power collector in je eigen energie te voorzien. Ook al is het hier nog wel een dingetje. Gasprijzen zijn gesubsidieerd. Maar de eerste positieve berekeningen zijn binnen en de Payback time (zonder subsidie) gaat de goede kant op. Er wordt gerekend met 6-7 jaar voor een gewoon huis. De particulier wil van gas naar elektrisch overstappen. De tendens van het verkleinen van je energie footprint wordt een Luxe Artikel. Je moet straks kunnen zeggen: Ik heb een huis dat geen energie meer van het net afneemt.

Maar pas op! In Nederland gasvrij lijkt leuk, maar is technisch nog niet helemaal haalbaar. Als de zon schijnt kom je een heel eind, maar zonder zon kom je nu nog echt de nodige energie tekort. Energie opslag is een oplossing voor de tekorten. Ook op dat vlak wordt momenteel naarstig doorontwikkeld. De doorbraak is nabij voor de juiste oplossing, maar we zijn er nog niet.

 

Footprint en visie bedrijf:

Solarus is het eerste Nederlandse bedrijf dat zich Certificate Benefit Corperation en Blue Economy Company mag noemen. Iets waar wij heel trots op zijn.

BCorp filosofie is: Niet de beste in de wereld maar voor de wereld. Voorbeeld: Solarus laat haar producten ter plaatse assembleren. Voordeel 1: er gaat meer in 1 container en voordeel 2: het levert werkgelegenheid in de afzetgebieden.

 

Filmpje:

Op de website staat een mooi filmpje wat de technologie van de zonnecollector laat zien. De collector bestaat uit 2 delen, de zonnecel en de warmtewisselaar. De zonnecel collect de zon uit de lucht (via de mirror technologie) en zet deze om in energie (1.500 W per paneel). De warmtewisselaar (de receiver) koelt de zonnecel op haar beurt, waardoor de cellen beter blijven presteren. De warmte die daarbij vrij komt wordt weer gebruikt voor bepaalde toepassingen (ca. 1.250 Watt). Dat koelen van de zonnecellen noemen wij Active Cell Cooling. Een noodzakelijk iets, want er is bewezen dat door het afkoelen van de zonnecellen de cellen stabieler worden en daardoor een langere levensduur hebben. Wij onderscheiden ons ook door geen gebruik te maken van EPV/lamineren van de panelen. Onze zonnecellen worden verpakt in siliconen, waardoor ze beter bestand zijn tegen temperatuur-wisselingen.

 

Nabije toekomst verwachting:

Momenteel sluiten wij grote contracten met afnemers om daar ter plaatse de assemblage fabrieken neer te zetten. Deze partijen moeten beschikken over een eigen groot distributienetwerk. Dus wij gaan niet zelf op zoek naar afzet maar werken nauw samen met partners die dit voor ons oppakken. Uiteraard bieden wij de nodige ondersteuning vanuit ons hoofdkantoor in Venlo. Wij zijn actief in Namibië, Zuid Afrika, Panama, Turkije. Wij zoeken beursgenoteerde bedrijven die in energietransitie zitten, want die zijn interessant.

Wij zijn hard bezig onze ambassadeurs in de wereld op te voeden om met z’n allen te werken aan een betere wereld/milieu door ze via een duurzame bron energie te laten verkrijgen.

 

Social Stock Exchange:

Dat wij zo op de markt opereren is ook in Londen opgevallen door een beurs genaamd de Social Stock Exchange, dit is een volle dochter van de London Stock Exchange. In oktober van vorig jaar (2015) ontvingen wij de uitnodiging om member te worden. Er moest een impact rapport opgemaakt worden door een, door de Social Stock Exchange aangedragen, bureau genaamd True Cost. Men was positief onder de indruk dat ons product een enorme impact heeft op de CO2 uitstoot.

Solarus mocht als eerste Nederlands bedrijf toetreden tot de Social Stock Exchange! Een prachtig kwaliteitsstempel voor ons bedrijf. Wij zijn member maar nog niet “ge-list”. Daarvoor willen we eerst nog het nodige groeien als bedrijf. Lid zijn opent deuren, zeker nu wij bezig zijn met een financieringsronde. In deze opstartfase is veel geld nodig. Assemblagehallen moeten worden gebouwd en het door ontwikkelen van de collector kost veel geld.

 

Club van Rome:

Zoals al vermeld zijn wij een spin out van Vettenfall. In 2012-2013 is de technologie van de power collector opgepikt door de heer Gunter Pauli, schrijver van het boek The Blue Economy.

Hij adviseert wereldwijd op regeringsniveau hoe bedrijven renewable kunnen worden. Wij noemen hem “de Energy Tsaar”. Hij is lid van de club van Rome. Daaruit heeft hij een Stichting opgericht die heet: ZERI – Zero Emissions Research and Initiatives (zeri.org). In deze stichting zitten circa 3.000 wetenschappers die, wereldwijd begaan zijn met het milieu, op zoek naar renewable oplossingen. Dat gaat van Solar tot waterkrachtcentrales. Door ZERI zijn een honderdtal cases/technologieën onderzocht die baanbrekend zijn. Case nr. 53 was Solarus/the power collector. Pauli vond dit dusdanig interessant en heeft contact opgenomen met onze CEO Leen Zevenbergen. Dit resulteerde in de start van een mooi R&D bedrijf met daarnaast een productie- en verkoopbedrijf in Venlo.

 

Onbekend maakt onbemind:

Helaas lopen wij nog wel eens tegen het feit aan dat diegene die het product moet installeren over te weinig technische kennis bezit. De installateur is van origine of water- of elektriciteit deskundige. De collector werkt met beide. Installateurs en vooral de monteurs moeten de technologie eigen gemaakt worden. Dit kost veel menselijke energie en tijd om hen kennis bij te brengen en te overtuigen van de kwaliteit van het product.

 

Bent u er klaar voor?

Solar is fors in opmars. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Duurzaam stond vroeger voor DUUR nu wordt het gezien als uitgangspunt. Het moet anders en het kan ook anders.

Timing voor de lancering van ons product is perfect. Ons product is er klaar voor.

 

De heer Jacko D’Agnolo laat graag weer van zich horen bij verdere ontwikkelingen.

Voor meer informatie en het filmpje kunt u terecht op www.solarus.com